Wszelkie oddziaływania wychowawczo - dydaktyczne powinny przygotowywać wychowanków do zdobycia kompetencji społecznych przydatnych do samodzielnego funkcjonowania. Uwzględniając możliwości i ograniczenia każdego z naszych podopiecznych prowadzimy zajęcia rozwijające wiele praktycznych umiejętności. Jednym z nich są cykliczne zajęcia prowadzone w naszym ośrodku w ramach edukacji prozdrowotnej.

Początkowo zajęcia były prowadzone z zakresu programu własnego "Żyjmy zdrowo" (realizowanego od 2011 do 2012 w Ośrodku Rehabilitacyjno Edukacyjno Wychowawczym przy PSONI Koło w Krośnie) oraz powstałego na podstawie jego doświadczeń i wyników ewaluacji kolejnego programu z edukacji prozdrowotnej "Zdrowo i bezpiecznie" (realizowanego w 2016 roku w OREW - PSONI Koło w Krośnie). Od 2017 roku prowadzone są zajęcia cykliczne, podczas których uczniowie i wychowankowie utrwalają nawyki zdrowego stylu życia.

Zajęcia z zakresu edukacji prozdrowotnej mają różnorodną tematykę, a ich celem jest nauka troski o własne zdrowie oraz wyposażanie dzieci i młodzieży w takie umiejętności, dzięki którym będą wprowadzać w codzienne życie praktyki prozdrowotne, jak też eksponować pożądane i powszechnie akceptowane postawy społeczne.

W ramach promowania zdrowego stylu życia prowadzone są systematycznie co tydzień cykliczne zajęcia: "ZDROWO JEM" - podczas których uczestnicy gromadzą doświadczenia kulinarne o zdrowej kuchni, rozwijają umiejętności z zakresu gospodarstwa domowego, przygotowując zdrowe potrawy z uwzględnieniem techniki pracy, jakości i kaloryczności posiłków.

W bieżącym roku szkolnym odbyły się także zajęcia z cyklu:

  1. "ZDROWIE ZAMKNIĘTE W SŁOIKACH" - gdzie uczestnicy uczyli się, jak wykonać przetwory z warzyw i owoców, a dzięki uprzejmości naszych pań (które obdarowały nas przetworami z własnej piwniczki) wychowankowie mogli zapoznać się ze smakami gotowych już przetworów. Otrzymane skarby w słoikach wykorzystaliśmy również do wykonania zdrowych przekąsek i dań.
  2. "W TROSCE O NASZE ZDROWIE" o tematyce - "Leki z domowej apteki", podczas których uczestnicy nauczyli się wykonywać środki na różne dolegliwości, mając do dyspozycji produkty z domowej spiżarni. Wykonaliśmy wspólnie ocet jabłkowy (dla poprawy funkcjonowania organizmu), syrop z cebuli, buraków czerwonych i selera (o działaniu przeciwkaszlowym, stosowane przy przeziębieniu), specyfik z czosnku (na wzmocnienie układu odpornościowego, na złagodzenie przebiegu grypy i przeziębienia), kwas burakowy (na wzmocnienie organizmu) oraz miksturę z ogórka i czosnku (działa przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie oraz jest naturalnym probiotykiem - wspomaga pracę układu pokarmowego).
  3. Cykl zajęć: "WIEM, CO JEM" o tematyce - "Moje sadzonki", podczas których uczestnicy sadzili nasiona popularnych polskich warzyw i ziół. W dalszym etapie wychowankowie będą mogli samodzielnie zadbać o mini szklarenki, nauczą się pikować rośliny, dzięki czemu już dorodne okazy zabiorą do swoich domów, aby posadzić we własnym ogródku i pod okiem rodziców doglądać i zbierać plony.

Podczas realizacji zajęć z edukacji prozdrowotnej wykorzystujemy atrakcyjne metody pracy: metody praktycznego działania, pokaz, metody słowne, komunikację alternatywną AAC oraz metody audiowizualne. Często wykorzystujemy Internet do poszukiwania nowatorskich zdrowych przepisów oraz komputer - do tworzenia naszej własnej książki kucharskiej. Bardzo dziękujemy wszystkim za wkład i zaangażowanie.

 

Pomysłodawca zajęć - Beata Przybyła